Asistenta medicala care zambeste, imbracata intr-un halat alb

Mi a teendő egy álmatlan éjszaka után, amikor ügyeletben volt. 7 hasznos tipp a hosszú órákat dolgozó orvosoknak

Az egészségügyi szakemberek, különösen azok, akik hosszú, akár 20 órás műszakban dolgoznak, gyakran szembesülnek az álmatlan éjszakák kihívásával. Ez egy olyan helyzet, amely bár a szakmai rutin része, jelentős hatással lehet egészségükre és teljesítményükre. Az álmatlan éjszakák nem csak alváshiányt jelentenek, hanem intenzív (fizikai, de főleg mentális) tevékenységgel, gyors döntéshozatallal és vészhelyzetek kezelésével járó időszakokkal is járnak, ami felerősíti a stresszt és a fáradtságot. Bár ez a szempont az orvosi karrierben elkerülhetetlen, a hatások kezelése elengedhetetlen. Ha ilyen helyzetben találod magad, olvass tovább, hogy megtudd, mit kell tenni egy álmatlan éjszaka után egészséged megőrzése érdekében.

Mennyire érinti Önt az alváshiány

Bár az elveszett alvásórákat nem lehet visszaszerezni, a szervezete 1-2 napon belül képes felépülni egy álmatlan éjszakából. Ezek nem kompenzálják a korábbi pihenés hiányát, de ha odafigyelsz arra, hogy minden szükséges támaszt megadj a szervezetednek, később már nem érzed annyira kifejezett hatásokat. A szükséges idő azonban személyenként változhat, és a fontos tényezők között említjük meg:

  • Az álmatlan órák száma
  • Milyen megerőltető volt a műszak
  • Kor
  • Életmódod (aktív vagy ülő)
  • Étkezési

Mi a teendő a 24 órás őrzés utáni felépüléshez

A felépülés nem csak arról szól, hogy többet alszol, hanem arról is, hogy minőségi, zavartalan alvást kapj. Egy fárasztó 20-24 órás műszak után az első lépés, hogy mielőbb ülj le egy csendes helyre, még akkor is, ha nem alszol el azonnal. Kerülje a koffeint vagy a cukrot, de a feldolgozott élelmiszereket is, amelyek nyomást gyakorolhatnak a szervezetre. Egyél valami könnyűt, ami nem igényel nagy emésztési erőfeszítést, és hidratálj megfelelően. Ne tervezzen megerőltető tevékenységeket másnapra, és minimalizálja a stresszt. Koncentrálj a pihentető tevékenységekre, amelyek segítenek feltöltődni pozitív energiával.

Hasznos tippek a hosszú órákat dolgozó orvosok számára

A teljes őrzés elvégzése előtt, közben és után számos dolgot figyelembe kell venni, és íme a 7 leghasznosabb tipp:

  • Kényelmes ruházat
  • Válasszon olyan könnyű anyagokból készült orvosi egyenruhát, amely lehetővé teszi a bőr lélegzését. Az utolsó dolog, amire szüksége van, ha ennyi órát dolgozik, az az, hogy kényelmetlen ruhát viseljen, amely minden lépésnél zavarja. Válasszon olyan orvosi ruhát , amely biztosítja a kényelmét az egész műszak alatt. A pamutból és poliészterből készültek tartósak és könnyen tisztíthatók, így nem kell sok időt pazarolni a tisztításukra .

  • Ortopéd lábbelik
  • Fektessen be minőségi ortopéd lábbelibe . Ez az egyik legfontosabb tanács, amit egy orvos kaphat. Bár ennek a tényezőnek a jelentőségét gyakran alábecsülik, az orvosi klumpák segítenek csökkenteni a fáradtságot és a kényelmetlenséget, és megakadályozzák a lábban jelentkező egészségügyi problémák, például bőrkeményedés, de a nehéz láb érzését is .

  • Viseljen sarki köpenyt a hideg éjszakákon
  • A hideg éjszakákon ne felejtsen el gyapjút viselni, hogy állandóan tartsa testhőmérsékletét és megelőzze a megfázást. Még így is túlterhelt a szervezet az álmatlan órák miatt, a megfázás pedig még megnehezítené a gyógyulást. A meleg köntös segít abban, hogy kényelmesebben érezze magát, és jobban összpontosítson a feladataira.

  • Megfelelő táplálkozás
  • Gondoskodjon arról, hogy legyen kéznél egészséges, tápláló nassolnivaló, hogy segítsen megőrizni energiaszintjét, és természetesen kerülje az egészségtelen, magas cukortartalmú ételeket. Bár csábító lehet valami édes fogyasztása, mértékkel fogyaszd ezt a fajta nassolnivalót, mert később hatással lehet az alvásodra. Ehelyett válasszon dióféléket, magvakat és gyümölcsöket

  • hidratáció
  • Ugyanilyen fontos a hidratálás, mind a műszak megkezdése előtt, mind a program alatt. Ha intenzív tevékenységet folytat, folyamatosan veszít folyadékot az izzadással, ami kiszáradáshoz vezethet. Tartson kéznél egy kis kulacsot, és ne felejtsen el naponta legalább 8 pohár vizet inni. A friss gyümölcsökből származó természetes gyümölcslevek is jó hidratáló- és tápanyagforrások lehetnek.

  • szünetek
  • Szánjon egy pillanatot a kikapcsolódásra, amikor csak lehetősége nyílik rá. Pihentesse a szemét is, mert ha hosszú órákon át folyamatosan, a kórházra jellemző hideg mesterséges fényben dolgozik, érezhető a hatás, és a szemnek szüksége van egy kis szünetre. Keressen egy kényelmes helyet, ahol leülhet, és nyújtsa ki testét. Néhány nyújtó gyakorlat segít folytatni a tevékenységet és feloldani a felgyülemlett feszültséget.

  • Friss levegő
  • Menjen ki az épületből, vagy egyszerűen menjen az ablakhoz, hogy friss levegőt szívjon. A kórházakban gyakran előfordul mindenféle kórokozó, így a levegőben is. Ezért is fontos ez a lépés, különösen a vírusok elkerülése érdekében. A friss levegő a koncentrációs képességgel is csodákat tesz, mivel jobb oxigénellátást tesz lehetővé.

    A lényeg: egy átmulatott éjszaka és egy kimerítő óra után a legfontosabb a gyógyulás. Mindenképpen ügyeljen az alvásra és a személyes gondoskodásra. Tartsa szem előtt a korábban adott tippeket is, amelyek segítségével az egész őrzést kitarthatja anélkül, hogy túlterhelné testét. Válasszon megfelelő orvosi ruhát és ortopéd cipőt, amely optimális kényelmet biztosít a program során. Ezenkívül maradjon hidratált, és ne hanyagolja el a táplálékbevitelt.

    Vissza a blogba

    Hozzászólás írása